„Meil on vaja head pilsnerit,“ oli Õllegalerii liikmete ühine järeldus, kui ühel pimedal talveõhtul pärast pikemat koosolekut arvutikaaned klõpsudes kinni löödi. Loomulikult ei olnud küsimus ainult pilsneris, vaid tuli leida pruulikoda, kelle valikus oleks lisaks eksperimentaalsetele pruulidele ka midagi stiilipuhast ning klassikalist. Vaja oli leida pruulikoda, kus suhtutakse õllesse samasuguse kirega nagu Õllegaleriis.

Kui Birrificio Italiano pruulikoja asutaja ning üks omanikest Agostino, keda muuseas omade seas kutsutakse Alkeemikuks, Õllegalerii kirjale vastas, siis tabas meid esialgu nõutus. Positiivne vastus alustada koostööd saabus ebaitaallaslikult kiiresti, kuid puudus informatsioon saadaolevate õllesortide, hindade ning kõige muu vajaliku kohta. Samuti keeldus Agostino kategooriliselt igasuguste näidiste saatmisest Eestisse. Selle asemel kutsus ta meid külla oma pruulikotta, mis asub Põhja-Itaalias, mitte kaugel Milanost.

Olime küllakutsest pisut hämmingus ning paari nädala jooksul toimus veel kirjavahetus, mille raames üritasime uurida, kas kohe praegu on ikka tarvis pruulikotta tulla ning äkki ikka oleks võimalik kõik küsimused läbi arutada Skype’i teel? Agostino oli järeleandmatu. Ta küsis otse: “kas meil on olemas jalad”? Ning Ise kohe ka vastas: „kui teil on jalad, siis tulete siia, kui teil jalgu ei ole, siis lendan ma ise Tallinnasse“.  Pärast sellist sõnumit oli ilmselge, et tuleb hakata lennupileteid otsima. Ülejäänud sündmustekäik on juba ajalugu.

Birrificio Italiano ei ole väga suur pruulikoda. Kuigi Itaalia käsitööõllevalmistajate seas leidub mahtudelt mitmeid teisi, oluliselt väiksemaid tegijaid. Eksperimentaalsete, metsiku pärmiga kääritatud pruulide tarbeks on Birrificio Italianol pruulikojast pisut eemal olemas eraldi ruum, kus õlle saab tammevaatides rahulikult järelküpseda.

Iga käsitööõllepudeli sees on hing ning iga pudeli taga mingisugune lugu. Igal pruulmeistril on oma käekiri, mille kõik vormid ei avaldu enne, kui olete astunud sisse pruulikoja uksest. Just seetõttu pidas Agostino ülimalt tähtsaks meiega näost näkku kohtuda.

Degusteerida sai nii mitmeidki haruldusi, aga loomulikult ka pilsnerite koorekihti kuuluvat Tipopilsi, väga värskendavat ning klassikalist B.I. Weizenit, samuti heller bockide suurepärast stiilinäidet Bibocki.

Lisaks eelmainitud pruulidele on Eestis saadaval Agostino vaadikeldrist pärinev wild sour ale Scires BBQ, mis on segu 2013 ja 2014 aastal tammevaatidesse laagerduma pandud hapuõlledest ning millese on lisatud kolme sorti Itaalia kirsse.

Selle postituse kirjutamise ajal oli Agostino , Pils Pride festivalil, mis on maailma parimaid käsitööpilsnereid tutvustav festival. Birrificio Italiano on koostööd teinud mitmete teiste kuulsate pruulikodadega nagu Baladin, De la Senne, CRAK, Firestone Walker, FreigeistLeft Hand Brewing Company, Le Trou du Diable, Moor.

Otsi Birrificio Italianolt:

Tipopils

Kergelt rohuse, linnaselise ning tsitruselise maitsega pilsner. Tipopilsil on natukene rohkem keha kui võiks ühelt pilsnerilt oodata. Leitud on peaaegu ideaalne tasakaal joodavuse ja õlle maitsebuketi vahel.

Bibock

Heller bockide suurepärane stiilinäide. Karamellised, kergelt rosinased noodid nii aroomis kui ka maitses. Linnastest tulenevat magusust täiendab humalatest tulenev mõrkjus, mis muudab õlle hästi joodavaks ning annab sellele väga hea tasakaalu.

P.I. Weizen

Klassikaline weissbieride esindaja, mille aroomis leidub banaani, maalähedust ja lillelisust. Maitses leidub banaani, maalähedust, puuviljasust, kergelt kommisuhkruseid noote. Õlle on kerge kehaga ning keskmise karboniseeritusega.

Scires BBQ

Scires on segu 2013 ning 2014 aastal valmistatud flaami punastest, millele on lisatud kolme sorti kirsse: Durone, Moretta ja Ciglegione. Seejärel on õlle laagerdunud 16 kuud Prantsusmaalt pärit Blauburgunderi vaatides. Maitses on tunda kirsse, happelisust, tammisust, nahka tanniine, veiniseid noote. Tegemist on väga komplekse metsiku pärmiga valmistatud hapuõllega.

Extra Hop

Peagi on võimalik Tallinna Brewdog Baaris maitsta ka ülivärsket ning väga hästi joodavat Birrificio Italiano Extra Hop pilsnerit, mida valmistatakse ainult paar korda aastas. See õlu on saksa stiilis pilsner, mis on järelküpsenud tammevaatides.