Ühel suvisel päeval tuli Õllegalerii liikmetele pähe idee korraldada õhtusöök, mille peakangelasteks oleksid lisaks esmaklassilistele roogadele ka maailma parimad käsitööõlled. Meie mõttest haaras kiiresti kinni restoran Kuldmokk, kelle töötajatele sai mõni aeg tagasi läbi viidud ka õllekoolitus. Seetõttu hakkas aeg järsku justkui kiiremini käima – head partnerid haarasid huvitavast mõttest lennult. Juba kõigest poolteist nädalat hiljem, täpsemalt 29. juunil sai restoranis Kuldmokk toimuma Õllegalerii esimene õlleõhtusöök.

Õllegalerii liikmetest ei ole keegi professionaalsel tasandil gastronoomiaga kokku puutunud, kuid viimastel aastatel on läbi töötatud aukartust äratav hulk erinevat kirjandust ning eks oma silmgi ja keelgi on laias ilmas üht-teist kogenud. Kõigepealt sündis menüü, kuid üldjoontes oli ikkagi paigas ka suund, kuhu soovisime omalt poolt pakutava õllevalikuga sel maitserännakul liikuda.

Esimene käik

Esimese käigu juurde serveerisime Oud Beerseli pruulikoja traditsioonilisi lambic-tüüpi õllesid. Eesmärgiks oli tutvustada ilma marjadeta ning puuviljadeta ühe, kahe ja kolme aastaste lambicute segu ehk klassikalist gueuze`i ning traditsioonilist kirssidega Belgia lambicut ehk krieki. Traditsioonilistesse lambicutesse ei lisata mitte kunagi suhkrut. Oma olemuselt on lambic hapuõlu. Seega sobisid välja valitud sordid ideaalselt aperitiiviks ning isutekitajaks. Belgia lambicute kõrvale pakuti kahte suupistet, milleks olid mustal leival 8 kuune Comte juust ning paté karamelliseeritud redise ja rohelise sibulaga.

Teine käik

Lisaks erinevate maitsete kokku sulatamisele soovisime julgustada inimesi kasutama maitseküllaseid tippklassi käsitööõllesid ka toiduretseptides. Teise käiguna serveeritigi sinimerekarpe gueuze`i kastmes. Gueuze`i veinilikud omadused täiendasid sinimerekarpide intensiivset maitset suurpäraselt. Karpide kõrvale otsustasime pakkuda klassikalist saisoni Brasserie de Blaugies pruulikojast. Nende sortimendist olime välja valinud Hill Farmsteadi pruulikojaga koostöös valmistatud õlle La Vermontoise, mida kõige traditsioonilisematest saisonidest eristab selle kuivhumaldamine amarillo humalatega. Õlles sisalduv šampanjalaadne tihe mull ning sellest tulenev teravapoolne suutunne tõid esile nii karpide kui ka gueuze`ist kastme parimad maitseomadused. Roa kõrvale oleks samahästi võinud pakkuda ka mõnda traditsoonilist gueuze`i, kuid jäägu see juba edaspidiseks katsetamiseks.

Kolmas käik

Pearoaks olime välja valinud lambalihapallid De Struise Pannepot 2011 kastmes. Sinna kõrvale serveeriti klassikalisi friikartuleid. De Struise Grand Reserva kastmest kujunes välja üks õhtu naelu. Pearoa kõrvale õlle välja valimine kujunes parajaks pähkliks, sest me ei soovinud minna lihtsat rada ning luua maitseparalleele ainult Pannepot Resreva kastme ja samanimelise õlle vahel. Sel põhjusel jõudsime välja hoopis 3 Fonteineni poolt De ‘Proef’ brouwerij`is pruulida lastud porterini Zwet.be, mida tavalistest porteritest eristab selles kasutatud pärm. 3 Fonteinen`i lambicu pärm annab sellele porterile juurde hapukaid, marjaseid, natuke puuviljaseid, võib olla isegi tanniiniseid noote, mis sobisid ideaalselt täiendama lambaliha ning kastme võrdlemisi intensiivset maitset.

Neljas käik

Kulinaarse õhtu lõpetas šokolaadikook kirssidest kastmega. Magustoitu täiendas De Struise Pannepot 2016. Kuigi üldjoontes on teada, et magustoitude kõrvale sobivad serveerimiseks pigem tumedad ja kangemad õlled nagu imperial stout`id või näiteks odraveinid, siis lõpliku valiku tegemine ei kujunenud kergeks. Endalegi üllatuseks täiendas De Struise Pannepot kenasti koogi magusust, mõrkjust ning struktuuri. Belgia tumeda ale`i komplekssus harmoneerus šokolaadi ja kirssidega.

Belgia õlled 

Huvitavaks tuleb pidada ka tähelepanekut, et kuigi me ise mõtlesime peas läbi mitmeid roogade ja õllede kombinatsioone, siis esimesest õhtusöögist kujunes välja vägagi belgiapärane üritus. Sel korral olid kõik serveeritud ning toidus kasutatud õlled pärit just Belgiast, kus pruulimiskunst on lausa paigutatud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Lõpetuseks

Kasutame veelkord võimalust tänada kõiki õhtusöögil osalejaid. Samuti suur aitäh restoranile Kuldmokk. Loodame, et Õllegalerii järgmine õlleõhtusöök saab peagi toimuma. Senikaua hoidke silma peal meie õllevalikul ning jälgige meid koduleheküljelt ja Facebookist.

Valmista sinimerekarpe gueuze`i kastmes

Kogused ühele:

sinimerekarpe 300g

klassikalist gueuze`i (Oud Beersel) 1dl

mett 1/4 tl

kaks viilu suitsupeekonit

tüümiani oks

riivitud apelsinikoort

Shalott sibulat 1/4 hakitult

üks küüslauguküüs

võid praadimiseks

Prae sibul, peekon, küüslauk, pisut hiljem mesi. Lisa pestud karbid (viska enne ära karbid, mis ei avane). Prae väikse võiga. Lisa õlle ning kuumuta. Serveeri. Kaunista riivitud apelsinikoorega.